top of page
Ara

Instagram Skorunuzu Ölçmeye Hazır Mısınız?


Instagram gün geçtikçe değeri artan, kendine kattığı yeni özellikleri ile önemli bir pazarlama platformuna dönüşen bir uygulama haline geldi. İster kişisel markanızı geliştiriyor olun ister bir işletme sahibi olun burada yapabileceğiniz çok şey var. Ancak tek kural, yaratıcı ve açık olmak… Eğer doğru adımlarla ilerlemek istiyorsanız Instagram algoritmasının nelere değer verdiğini bilmenizde fayda var diyerek bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.


Şimdi size Instagram’ınızı nasıl düzenlemeniz gerektiğini adım adım anlattıktan sonra sonunda da sizi küçük bir oyuna davet edeceğim. Hazırsanız başlayalım.


Öncelikle Instagram Bio yani profil bölümünüzü düzenlemeniz için neler yapmanız gerektiğini konuşalım.


1. Profil görseliniz net mi? Burada logonuz olabilir, kendi fotoğrafınız ya da herhangi bir görsel olabilir. Önemli olan bu görselin ne kadar net olduğu... Dikkat çekmesinden daha önemli olan sizi doğru yansıtan bir görsel olmasıdır.


2. İsminiz işinizle alakalı mı? Eğer isminiz işinizle alakalı değilse sizi aklında bütünleştiremeyen takipçileriniz size güvenmekte de zorluk yaşayabilir. Ancak isminiz yaptığınız işle bir bütünlük oluşturuyorsa sizin paylaşımlarınızı dikkatle takip edecek ve kattığınız değerleri yakından takip etmek için can atacaklar.


3. Açıklama kısmınız net mi? Bu kısımda ne yaptığınızın net bir şekilde yazması çok önemli. Eğer ne yaptığınızı ya da sattığınızı açıklayıcı cümlelerle burada yer almıyorsa o zaman sizi takip etmeleri için ilk sebebi çöpe atmış olacaksınız.


4. Bir eylem çağrınız var mı? Buraya, takipçinizi çekecek çağrılar eklemeli ve yaptığınız işle ilgili güven oluşturmalısınız. “…… için sayfamı takip edin”, “bahçeden gelen lezzeti evinize davet etmek için hemen sipariş verin”, “Aşağıdaki linkten formu doldurarak detaylı bilgi alın” gibi cümlelerle hedefe yönelik eylem çağrılarınız mutlaka olmalı.


5. Konuyla ilgili bir linkiniz var mı? Profilinize mutlaka varsa web sitenizin yoksa da Youtube kanalınızın ya da ilgili bir sitenin linkini mutlaka ekleyin. Sizin ve yaptıklarınız hakkında daha fazla fikir sahibi olan hedef kitleniz size daha çok bağlanacaktır.



Şimdi de sıra postlarınıza geldi. Burada hangi adımlar çok önemli biliyor musunuz? Şunlar;

1. Görsellerinizin kalitesi nasıl? İşte bu soru oldukça önemli çünkü kaliteli fotoğraf her zaman profilinize daha çok trafik çeker. Verdiğiniz reklamların ya da çektiğiniz videoların daha etkili olabilmesi için içeriye giren kişinin burada bir şey bulması gerekir. İçerik her zaman en önemli maddedir ancak hemen arkasından kaliteli görselin ya da tasarımın geldiğini de unutmamak gerekir.


2. Posta altı yazılarınız nasıl başlıyor? Burada dikkat çekici bir cümle ile başlamak oldukça önemli çünkü takipçinizin postunuzda daha uzun süre geçirmesini sağlayan şey aslında o ilk cümle. Bu sebeple hep güçlü bir cümle seçmek size kazandıracaktır.


3. Bulunduğunuz bölge ya da mekanı etiketliyor musunuz? Eğer cevabınız “hayır” ise hemen konum bildiren paylaşımlar yapmaya başlayın çünkü takipçileriniz bu sayede, “yerler” kısmında sizi görebilirler. Eğer etiketleme yaparsanız “En Yeniler” ya da “En İyiler” kısmında görünebilirsiniz.


4. Post altı yazılarınız bir eylem çağrısı ile bitiyor mu? Her yazının sonunda takipçiniz için bir eylem cümlesi yazın. Bu sayede onları yoruma ya da etkileşime davet edebilir ve Instagram algoritmasının gözüne biraz daha girebilirsiniz. Bu, onlarla ilişkilerinizi kuvvetlendiren ve sizinle aralarında bir köprü kurabilmelerini sağlayan ortamı da inşa edecektir.


5. İlgili #hashtag kullanıyor musunuz? Hashtag kullanırken en çok dikkat etmeniz gereken iki noktadan bahsetmek isterim. Bunlardan ilki, 30 hashtag hakkınız olsa da bunun hepsini tüketmemeye gayret göstermeniz. Yani en fazla 10 hashtag kullanırsanız sayfanız daha kaliteli göründüğü gibi görünürlüğünüz de daha yüksek olacaktır. Diğer nokta ise hashtag seçiminizle alakalı. Hashtag’lerinizi seçerken en çok kullanılan hashtag’lerle daha az kullanılanlar hep dengede olmalı. 1 milyon etiketlenmesi olan başlıkların içinde kaybolma ihtimaliniz çok yüksek ama işinize özel, daha niş hashtag’ler ile daha görünür olabilirsiniz.



Şimdi de sıra geldi story kısmına. Bakalım burada neler yapmanız gerekiyor?


1. Hikayeleriniz tutarlı mı? Burada önemli olan devamlı olmak ve çektiğiniz hikaye videolarının, anket ve soru cevap gibi interaktif oyunların ve paylaştığınız görsellerin sizinle uyumlu olması, bir bütünlük oluşturması.


2. Kamerada görünüyor musunuz? Dijital dünyada birisine ya da bir firmaya güvenmenin ne kadar zor olduğunu kendi bakış açınızı analiz ederek anlayabilirsiniz. Peki, siz birisine hemen güvenemezken kim size neden hemen güvensin? İşte bunun için nedenler oluşturmak istiyorsanız kamerada daha fazla görünmelisiniz (Story, IGTV, Reels). Sizi gördükçe güvenecek ve duygusal bir bağ kurabilecekler. Dahası sahiplenecek, empati kuracak ve bir aile olacaklar.


3. İlgili sticker’ları kullanıyor musunuz? Bir diğer önemli nokta da hikaye paylaşımlarınızda Instagram’ın size sunduğu nimetlerden ne kadar faydalanıyor olduğunuz… Anket, test, soru-cevap gibi özelliklerden faydalanmalı, sticker ve gif eklemelisiniz ki etkileşim artsın ve algoritma sizi daha iyi algılasın…


4. Bölge ya da mekan etiketi kullanıyor musunuz? Bu da etkileşimi artıran bir diğer özellik... Bu sayede o bölgedeki takipçilerinize erişiminizi artırmış oluyorsunuz.


5. #hashtag kullanıyor musunuz? Etiket aramalarının hikaye bölümünde de çıkabilmek için story’de de hashtag kullanmanızı önermekteyim. Çok fazla kişi kullanmıyorken 1-0 öne geçebilirsiniz.

Bir diğer önemli konu ise içerik stratejisi oluşturmak. Bakalım bunun için neler yapmanız gerekecek…


1. Bir stratejiye sahip misiniz? En önce kendinize sormanız gereken soru şu; “ben bir içerik stratejisine sahip miyim?”. Eğer cevap “hayır” ise hemen bunu planlamanızda fayda var. Peki, nasıl yapmanız gerekiyor bunu? Öncelikle rakip analizi ile başlayarak kendi içerik stratejinizi oluşturabilirsiniz. Bunun için su sorulara cevap bulmak önemli. - Rakiplerimin içerik türleri nelerdir? - Rakiplerimin paylaşım sıklığı nedir? - Rakiplerim hangi #hashtag’leri kullanıyor? - Rakiplerim ne zaman içerik paylaşıyor? - Rakiplerim ne tür özel içerik üretiyor? - Rakiplerim nasıl bir dil kullanıyor? - Rakiplerimin kriz yönetimi nedir?


2. Hedefleriniz doğrultusunda içerik hazırlıyor musunuz? Bu çok önemli bir konu çünkü içerik stratejisi oluşturup plan yapmaktan daha önemli bir şey varsa bu da doğru içerik stratejisini oluşturmak. Eğer özgün içerik üretme konusunda yetersizseniz bunu geliştirmek için kanallar ve eğitimler bulmak zorundasınız. Hedefinize uygun olmayan içerik sizi her zaman yarı yolda bırakacaktır.


3. Farklı yaptığınız şeylerin altını yeterince çiziyor musunuz? Yaptığınız farklı çalışmaları parlatarak bu alanda biraz çalışma yapmak hem eğlenceli hem de faydalı olacaktır. Takipçileriniz profilinize girdiğinde sizin değer kazandırdığınızı hissetmeliler.


4. Yararlı bilgiler sunabiliyor musunuz? Eğer takipçiniz profilinize girdiğinde ona değer katabileceğinizi hissetmiyorsa oradan çıkması sadece bir ya da iki saniyesini alacaktır. Ancak faydalı içerik türleri ile takipçilerinizin profilinizde kalmalarını, size güven duymalarını ve markanızla duygusal bağ kurmalarını sağlayabilirsiniz.


5.Ürün / hizmet pazarlamanızı doğru yapıyor musunuz? %20-%80 oranı sosyal medya için çok değerli bir orandır. Sattığınız şey her ne ise onun pazarlamasını sadece %20 oranında yapmalı, kalan %80’inde ise değer kazandıran içerikler yaratmalısınız.


Son olarak genel kurallardan bahsetmek istiyorum. Yine maddeler halinde geliyor…

1. Paylaşım konusunda istikrarlı olmalısınız.

2. Marka renkleriniz doğrultusunda tasarım yapmalısınız.

3. IGTV’de paylaşım yapmalısınız.

4. Reels kullanmalısınız.

5. Sürekli hikaye atmalısınız.

6. Canlı yayınlar yapmalısınız.

7. Kaliteli içerik paylaşmalısınız.

8. Profilinizi düzenlemelisiniz.

9. Post altı yazılarınızı ilgi çekici ve etkileşimli hale getirmelisiniz.

10. Kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz.


Şimdi siz de aşağıdakine göre kendi Instagram skorunuzu ölçmeye ne dersiniz? Skorunuzu aşağıda yorumlarda belirtin, nasıl geliştirebileceğimizi konuşalım.



204 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page